Úložné prostory přináší klid

úložné prostory

S novým rokem jsme si udělali pořádek ve skříních. Někdo díky úklidu zjistil, že jsou jeho úložné prostory nevyhovující. Je jich málo anebo v nich chybí systém.

Podle mě jsou úložné prostory neodmyslitelnou částí našich obydlí. Jejich dostatečný počet a systematické rozložení nám umožňuje mít doma pořádek. Bezpečně nacházet, co hledáme. A tím pádem se cítit dobře.

Jak na úložné prostory?

Úložné prostory mohou být v ložnici, třeba i nad postelemi. V dětských pokojích. Na chodbách, v nástavcích, ale i v neutrálních stěnách obývacích pokojů.

Ukládání věcí by mělo mít svůj řád. A mělo by být přizpůsobeno konkrétnímu prostoru v domě. Například pro oblečení jsou vhodné ložnice anebo separátní šatny, pro dětské oblečení a hračky zase dětské pokoje. Do nástavců by se měly ukládat málo používané věci. Obývací pokoje mohou ukrývat dokumenty, knihy nebo třeba ubrusy. Popřípadě do nich můžeme uložit sezónní věci pro velikonoční a vánoční období, pokud na to nemáme úložné prostory jinde.

Kolik věcí máme? Kolik jich chceme skladovat? A jak? To jsou důležité otázky při tvorbě skříní přesně pro vás. Není od věci změřit si krátké, střední a dlouhé oblečení a spočítat počet kalhot. Protože díky tomu se dají vyrobit skříně na míru. Ženy mají spodní prádlo většinou menší než muži, i podle toho se dimenzují zásuvky.

Stejně tak jako navrhuji detailně si pohrát s přihrádkami na oblečení a doplňky, doporučuji přemýšlet nad uložením ložního prádla, osušek i ručníků. Není nad to mít vše přehledně vyskládané a při ruce. Zvlášť při ukládání čistého prádla do úložných prostor.

Mnoho našich věcí lze uložit na různá místa, jako například boty. Pro ně lze najít úložné prostory v předsíni, pod schody, v komoře ale třeba i v garáži.

Navrhuji posadit se, vzít si do ruky papír s tužkou a všechno si rozmyslet a nakreslit. Vyplatí se to. Protože uspořádaný dům přináší klidný život.

Vaše Eva Lövenhöferová,
architektka funkčních interiérů

P.S. Četli jste už Jste v naší předsíni, vítejte?

Komentáře