Jste v naší předsíni, vítejte!

Studio Evalofa - předsíně

Postupně jsem se věnovala obývacím pokojům, dětským rájům i ložnicím. Řekla jsem si, že přišel čas na místo, kde se vítáme s naším obydlím i hosty. A které pravidelně opouštíme, abychom se do něj zas rádi vraceli. Přečtěte si o vstupu do našeho domu – o předsíních.

Rozdělte předsíň na zóny

Protože se jedná o prostor, který vítává zejména nás, mělo by v něm být útulno. Útulnost našich prostor vždycky zajistí pořádek. Když věci ukládáme do míst k tomu určených, cítíme se doma hezky. Proto doporučuji rozdělit předsíň na špinavou a čistou zónu.

Špinavá zóna je praktickým místem, kde si zouváme a ukládáme boty. Ideálně se tam už při dalším užíváním bytu nechodí. Měla by tam být podlaha nenáročná na úklid. Mohou se na ní totiž často objevovat kamínky, mokro atd. Umístíte-li do takového místa lavičku, pohodlnost při obouvání bude zaručena. I pro starší členy domácnosti nebo postarší návštěvy.


Čistou zónou jsou úložné prostory jako skříně, botníky či police. V bytech někdy bývají řešeny samostatnou šatnou. Při velkém nároku na úložné prostory je možné i vestavět komoru, pokud to dispozice umožňuje. Do předsíní se často umísťují sestavy skříní na míru, třeba až do stropu. Slouží nejen pro oblečení a boty, ale i úklidové prostředky, léky, věci na turistiku nebo jiné sporty. Obsahují i zásuvky pro drobné oblečení jako jsou rukavice či čepice nebo šuplík pro pány na vysypání kapes.

Světlo nahoře, teplo dole

Osvětlení by mělo být stropní. Hlavně nesmí vadit při otevírání dveří skříní. Zdrojů světla doporučuji vícero a rozmístěné po celé délce prostoru, aby byly rozložené rovnoměrně a neoslňovaly.  Dají se použít třeba LED pásky podél stropu nebo podlahy.

Podlaha by měla evokovat pocit tepla. Současný trend nabádá k tomu, aby byla stejná v čisté zóně jako ve všech pokojích.

Nezapomněli jste na zrcadla?

V předsíních sice netrávíme nejvíce času, ale trávíme ho tam často. Měly bychom je zařizovat tak, aby byly příjemné a praktické zároveň.

Přeji vám předsíně, které vám usnadní životy!

Vaše Eva Lövenhöferová,
architektka funkčních interiérů

Komentáře