Pokoj pro školáky

pokoj pro školáky

Nedávno jsem se věnovala dětským pokojům. Nakousla jsem i místnost pro školáky. Nicméně s návratem dětí do školních lavic mi to nedalo a sepsala jsem článek, kde jsem pokoj pro školáky rozebrala trochu detailněji. Začátek září si to totiž zaslouží, co myslíte?

Prostor pro práci

O tom, že každý školák potřebuje svůj pracovní stůl, jsem vás informovala. Co ale říkáte na to, že byste svému školákovi pořídili přímo výškově nastavitelný stůl? Výška pracovní plochy se tak dá s lety krásně regulovat od žáčka až po teenagera.

Takový stůl by měl mít dostatek šuplíků i zavřené skříňky, aby pojmuly školní nepořádek. Nebude pak rozčilovat rodiče. S tvorbou pracovního prostoru je fajn myslet i na místo pro knihy, případně pro společenské hry. Vzdělávání, zábava a spojování rodiny je důležité.

Nezapomeňte na světlo při práci a pořiďte lampu na pracovní stůl.

Odpočinek je důležitý

Standardní postel je samozřejmostí. Doporučovala jsem dokonce i širší, alespoň 120 cm. U postele by měla být lampička na čtení.

Teenageři potřebují hodně spánku, proto doporučuji black out závěs, který zajistí úplně zatemnění pokoje. Myslete ale i na svícení a pořiďte kvalitní stropní světlo. Typicky dětské lustry většinou svítí velmi málo.

Kam s věcmi v pokoji pro školáky?

I školáci potřebují své úložné prostory, proto byste na ně neměli zapomenout. Kluci uvítají zejména police a zásuvky. Tyč na ramínka stačí malá. Většinou totiž vlastní jen pár košil a později oblek. Zato děvčata si rozhodně zaslouží vysoké úložné prostory na šaty a sukně a nižší na kalhoty a halenky. Co se týče věcí na ramínkách, mají jich podstatně víc.

Nezapomeňte na zrcadlo. U dívek myslete na místo pro šminky a šperky. Určitě se zavděčíte líčícím stolkem s taburetem.

A nakonec přicházím s dobrou radou. Pořiďte svým dětem do pokoje květiny. Naučíte je tak starat se o ně a nést za ně odpovědnost.

Přeji příjemné zařizování školáckých pokojů. A šťastný začátek dalšího školního roku všem.

Vaše Eva Lövenhöferová,
architektka funkčních interiérů

P. S. Pokud si myslíte, že dětský pokoj je potřebný ráj, přečtěte si můj první článek o dětských pokojích. Pokoji pro školáky jsem se věnovala už tam.

 

 

Komentáře