Školák a jeho dětský pokoj

dětský pokoj kluk

Kde a na čem bude dítko sedět?

dětský pokoj kluk

Malé děti se učí hlavně u rodičů v kuchyni. Využívají tam většinou rodinný jídelní stůl a židle okolo něho. V tom případě máte štěstí, pokud vám u kuchyňského stolu vydržela dětská židle, na které se váš školák učil stolovat.

Větší děti už se obyčejně učí ve dětském pokoji. Pak je důležitá je kvalitní židle s područkami, hloubkově a výškově nastavitelná, nesmí být rozviklaná už v obchodě. Raději s polstrováním než plastová. Taková vám vydrží klidně 10 let. Novou pak budete kupovat až výšky dítěte 160cm. Stůl může být výškově nastavitelný, ale dítě u něj nesedí tak dlouho jako ve škole, proto to není pro mě až tak důležité. Pokud je pracovní stůl příliš dlouhý jeho plocha bývá častěji pokryta spíše hračkami a tvořením než učebnicemi.

Podle mě není důležité mít stůl u okna, spíš použít kvalitní umělé osvětlení, v současné době ledkové. Každý školák, malý i velký, kterému zařizuji pokojíček, má velkou radost z velké postele. Samozřejmě, pokud se mu vejde do pokoje. Komfort je pro děti důležitý.“.

Dětský pokoj a úložné prostory?

Úložné prostory v dětských pokojích se týkají hraček a zájmů, školních potřeb a oblečení. Dětský pokoj je dětský malý byt. Může se stát, že dostetečné úložné prostory nejsou součástí pokoje. Pak dítě je hledá různě v bytě, může mít pocit, že věci nemají své místo.

Oblečení by si mělo mít možnost dítě vybírat samo. Umístěte je do skříně do výšek podle potřeb dětí, ne rodičů. Totéž platí i pro dekorace. Prcek ve druhé třídě nebude koukat na krásný obrázek ve výšce rodičů, třeba 180cm.

Malí školáci mají ještě spousty hraček. Udějte jim místo v zásuvkách, kontejnerech pod postelí. Využívejte místa, kam se děti samy snadno dostanou.

Školák potřebuje prostor

Neměli byste zapomenout na soukromí sourozenců v jednom pokoji. Oddělelte je knihovnou, peřiňákem nebo jinou zástěnou. Také nezapomeňte na dostatečný počet elektro zásuvek u postele. Každé dítě by také mělo mít v dětském pokoji u postele nějakou svoji soukromou skříňku, nejen na oblečení, ale i své poklady.

dětský pokoj dívka

Prostor by také měly dostat zájmy dítěte – plakáty (psů, koní, idolů), tapeta (Avangers), místo na medaile a trofeje nebo prostor před velkým zrcadlem pro malou tanečnici.

Chcete další inpiraci? Podívejte se na článek v časopise Náš útulný byt.

Komentáře