Obývací pokoj spojuje rodinu

obývací pokoj

V minulém článku jsem došla k závěru, že uspořádaný dům způsobuje klidný život. Dnes se věnuji prostoru, který také přináší klid. Odehrává se zde totiž většina rodinných rituálů, které obyvatele domu spojují. Tím prostorem je obývací pokoj.

Obývací pokoj plní různé funkce. Je místem pro odpočinek. Jídelnou. Pracovní zónou. Promítacím nebo hudebním koutkem. Čítárnou…

Nejlepším řešením při zařizování obývacího pokoje je chvilka s tužkou a papírem. Není nad to si prostor pro rodinné rituály nakreslit, zamyslet se nad funkčností a odpovědět na důležité otázky.

Pro pohyb kolika lidí má obývací pokoj sloužit? Kolik má rodina návštěv? Budou v prostoru probíhat taneční akce či čajové dýchánky?

Jaké jsou společné zájmy rodiny? Může se jednat o hudbu, knihy, ale i zvířata. A s tím je třeba počítat při zabydlování, aby bylo dostatek místa na reprobedny, desky, kočičí domeček nebo knihovnu. Tu je třeba vytvořit s rezervou, protože knihy se dědí a přibývají.

Jestli jste filmoví nadšenci a rádi byste sledovali filmy na promítacím plátně, je třeba myslet na zastínění a vzdálenost na koukání. Pokud je vedle obýváku kuchyně, neměli byste zapomenout na umístění jídelního koutu.

Když už jsem zmínila domácí mazlíčky, v případě jejich přítomnosti nezapomínejte na kvalitní potahy, které se neponičí drápky. Akvaristi si mohou pořídit akvárium, které hravě nahradí světlo ze zapáleného krbu.

Osvětlení je důležitým prvkem obývacího pokoje. Je nutné řešit centrální osvětlení, ale i lokální světla na čtení nebo intimnější svícení. Za úvahu stojí ovládání světel. Je třeba promyslet, jestli chcete mít zásuvky ovládané vypínačem nebo inteligentní systém.

Barevné ladění by mělo odpovídat akčnosti rodiny. Aktivní rodině budou vyhovovat živé barvy. Pro klidnější domácnost se hodí barvy neutrální.

Ať už se rozhodnete jakkoli, přeji vám obývací pokoj vybarvený přesně podle vašich představ!

Vaše Eva Lövenhöferová,
architektka funkčních interiérů

P. S. Také si myslíte, že úložné prostory přináší klid? Nezapomeňte si přečíst.

Komentáře