Ložnice je základ domácí pohody

ložnice

Naposledy jsem psala o pokojích pro děti. Nyní se pověnuji ložnici, prostoru pro nás – dospěláky. Ložnice je totiž místem odpočinku. Místem, kde bychom měli mít dostatek klidu, abychom nabrali sílu do dalších dní. Kde by nám mělo být dobře, a to v jakékoliv denní i noční době.

Úložné prostory v ložnici

Pokud to je z hlediska prostoru v obydlí možné, nedoporučuji mít v ložnici úložné prostory. Je skvělé, když je ložnice pouze místem pro relax. Jestliže ale není jiná možnost a musíte do ložnice nějaké ty skříně umístit, pak by měly mít vlastní osvětlení. A to proto, abychom při otevření skříně neprobudili partnera, který ještě spí. A jaké osvětlení skříní zvolit? Navrhuji LED pásek s pohybovým čidlem nebo vypínačem.

ložnice

Pokud uvažujete o umístění pracovní stolu do spací místnosti, pokuste se pro to nejdříve najít jiný prostor. Se stolem je to stejné jako s úložnými prostory. Není-li vyhnutí, volte takový, který můžete uzavřít do skříně a nezabírá příliš místa.

Co udělat pro dobrý spánek?

Aby se vám dobře odpočívalo třeba i přes den, měli byste mít možnost zatemnění oken. To se dá skvěle vyřešit žaluziemi, závěsy anebo roletami. Světlo v ložnici by mělo být tlumené, aby navodilo pohodovou atmosféru a vy jste se tak příjemně připravili na spaní. Pokud si před usnutím čtete, můžete vyřešit svícení čtecími lampičkami. Pokud řešíte kompletní přestavbu, nezapomeňte mít vypínač stropního světla i u postele. Je to totiž extrémně pohodlné.

Co se týče televize, do ložnice ji nedoporučuji. Je to rušivý element, jehož obrazovka vám příjemný spánek hned tak nenavodí.

Při řešení matrací byste měli dbát na to, aby měl každý svou vlastní, protože požadavky na ně se různí. Tuto problematiku vám nejlépe vysvětlí ve specializovaném matracovém studiu.

ložnice

Až se budete pouštět do budování ložnice, nezapomeňte na tužku a papír. Všechno si promyslete a nakreslete, ať vytvoříte prostor, kde vám bude dobře. A kde načerpáte energii pro váš život.

Tak s chutí do toho!

Vaše Eva Lövenhöferová,
architektka funkčních interiérů

P. S. O tom, že je dětský pokoj potřebný ráj, víte. Ale jak ho zařídit podle věku vašeho dítěte se dočtete ZDE.

Komentáře