Výběr podlahy – vezmeme to od podlahy v 6 bodech

Jak na výběr podlahy? Mám pro Vás pár tipů…
Každý chceme mít krásnou a pevnou podlahu, která nám bude dělat radost a to jak z estetického, tak z praktického hlediska, a dlouho vydrží.

1. Nejdřív řešíme dispozici a pak podlahu

Proč? Protože je častou chybou pokládka nové podlahy a po pár letech řešení změny velikostí pokojů. Nejdříve se zamyslete, zda někde budete chtít posunout příčku nebo odstranit stávající zeď. Když tento proces obrátíte, hrozí poškození podlahy a dodělávky nové.

2. Podklad pod podlahou

Je možné si práci ušetřit a položit podlahu na stávající, ale to opravdu nedoporučuji. Především ztratíte kus výšky místnosti, při přechodu z místnosti do místnosti vznikne schod. A nevíme, jak bude podklad (původní podlaha) pracovat. Takže odstraňte stávají podlahu, zkontrolujte podklad, který je nutný většinou opravit nebo spíš udělat nový. Je tu několik věcí, na které je potřeba se zaměřit a tou je především vlhkost právě u přízemí a zatížení.

3. Podle čeho podlahu vybrat

Sepište si podmínky, které má stávající podlaha splňovat, např. podlahové topení, zatížení, vzhled, cena, průběžné ošetření, vzhled.

No a teď se konečně dostaneme k tomu hlavnímu…

4. Typy podlah

  • Dřevěné podlahy: Klasika, která nikdy nevyjde z módy. Dřevo je elegantní, odolné a příjemné na dotek. Nabízí se široká škála druhů dřeva a povrchových úprav. Pozor, co se týče údržby nevyhnete se broušení, lakování nebo olejování. Ale pokud se o dřevěnou podlahu správně průběžně staráte broušení Vás čeká až po velmi dlouhé době.
  • Vinylové podlahy: Moderní a praktická alternativa k dřevěným podlahám. Vinyl je odolný proti vodě, škrábancům a oděru, snadno se udržuje a je dostupný v široké škále dekorů.
  • Laminátové podlahy: Cenově dostupná varianta, která imituje vzhled dřeva. Laminát je odolný a snadno se udržuje, ale není tak odolný proti vodě jako vinyl.
  • Dlažba: Ideální volba do kuchyně, koupelny a dalších prostor s vysokou vlhkostí. Dlažba je odolná, snadno se udržuje a nabízí se v široké škále barev a vzorů. Vhodná pro podlahové topení.
  • Korkové podlahy: Ekologická a komfortní volba. Korek je teplý, příjemný na dotek a má dobré akustické vlastnosti. Pozor, na údržbu je dost náročný.

5. Další klíčové vlastnosti pro výběr podlahy

  • Styl interiéru: Podlaha by měla ladit s celkovým stylem interiéru. Moderní interiéry se hodí k minimalistickým a elegantním podlahám, zatímco rustikální interiéry k útulným a hřejivým materiálům.
  • Praktické vlastnosti: Do kuchyně a koupelny je ideální dlažba, která je odolná proti vodě a vlhkosti. Do obývacího pokoje a ložnice se hodí dřevěné podlahy, které jsou příjemné na dotek a dodají interiéru útulnou atmosféru. Do dětského pokoje s malými dětmi, které jsou hodně na nahou je stále nejideálnější koberec (ocení děti i Vaši sousedé).
  • Údržba: Zamyslete se nad údržbou podlahy. Některé materiály, jako je vinyl a laminát, se snadno udržují, zatímco dřevěné podlahy vyžadují pravidelnou péči.
  • Cena: Podlahové krytiny se liší cenou. Dřevěné podlahy jsou nejdražší variantou, zatímco vinyl a laminát jsou cenově dostupnější.

6. Realizace – pokládka nové podlahy

I když návodů pro položení nové podlahy na internetu nekonečno, pokud se na to chystáte poprvé nedělejte to. Podlaha Vám má sloužit několik dekád a proto doporučuji ji nechat položit profesionály, kteří s pokládkou mají letitou zkušenost a umí řešit problémy, které se při pokládání nové podlahy mohou objevit.

Realizace Studia EVALOFA

Závěrem

Můžete se na nás obrátit, ve studiu Evalofa vytvoříme pro Vás návrh interiéru, zohledníme stávající dispozici a případně navrhneme novou. V rámci studie vybereme vhodné barvy nejen podlahy, ale také dveří, kuchyně a dalšího nábytku, který navrhneme na míru. A realizace? No jasně, ty nás na tom baví nejvíc. Jsme jedni z mála, kdo Vám vytvoří nejen návrh nového, ale taky poctivě Váš projekt realizujeme a za práci ručíme. Jste z Prahy a jejího okolí? Až po Příbram není problém se k Vám zastavit 🙂 Vzdálenější destinace jsou na domluvě.

Naplánujte si návštěvu!

Další článek na téma podlaha:

Sledujte nás

Komentáře