Řešíme dispozice bydlení, předsíň, jídelnu a úložné prostory

Minule jsem uvažovali nad základními požadavky na nové bydlení a na architekta. Dnes se dostalo na několik trochu opomíjených oblastí. Budeme řešit základní dispozice bydlení, předsíň, jídelnu a úložné prostory.

Bydlení na různé světové strany

Milujete slunce, které vás ráno budí paprsky dopadajícími do ložnice? Chcete z balkónu sledovat jeho romantické západy? Tušíte, jak vám po pozemku bude běhat sluníčko? Nepřipravte se o krásný výhled z terasy nebo od jídelního stolu. Vybíráte byt u developera? Proberte s ním osvětlení místností sluncem. Podívejte se na mapu a zjistěte, zda budete mít výhled podle očekávání. Pozdě bycha honit a škoda zbytečně litovat, že jste při plánování zapomněli právě na tohle. Dispozici stavby ani umístění bytu už nezměníte!

zahradní kuchyně

Vnitřní dispozice

Zas a znovu je třeba zmínit úložné prostory. Nejen oblečení, boty a drogerie zabírají prostor. Jaké máte koníčky, čeho se nechcete vzdát, jaké věci budou s léty přibývat. Stany, lyže, kola, brusle, knihy, hračky, věci pro domácí mazlíčky, schválně co dalšího vás ještě napadne? Už předem promýšlejte, kam potřeby pro vaše zájmy doma uložíte.

Jídelní stůl

Říká se, že jídelna je srdcem domova. A jídelní stůl je toho důkazem, je to vlastně takové centrum rodinného života a proto by měl být posvátný. Udělejte mu dostatečný prostor, takové čestné místo, kde bude dostatek světla a příjemně. Vaše rodina se u něj bude ráda scházet. Vaše bydlení tak posílí rodinnou soudržnost.

jídelní stůl

Praktická předsíň

Prostorná předsíň je vždycky fajn. Místo k oblékání se vždycky hodí a navíc je třeba vyřešit i prostor pro boty. Těch je tam nejvíc, co si budeme nalhávat, je to vlastně takové jejich zázemí. A není pěkné, když jimi přetéká a vy přes ně klopýtáte a zakopáváte. Vyřešte tenhle bod hned na začátku.

moderní předsíň

I já mám své osobní priority bydlení

Jako bytový architekt jsem se ve své profesi jsme se setkala už s mnoha domy a třeba vás budou zajímat i čistě moje vlastní priority. Miluju výhled do krásné a zelené zahrady. Obdivuji široký „vítací“ vchod do domu i obývacího pokoje. Preferuji samostatnou šatnu, protože nechci ráno svým přehrabováním budit partnera a mnohem lépe se mi v ní daří udržovat pořádek. A nakonec nesmím zapomenout ani na světlo – led pásky považuji za standard! 

Komentáře