Osvětlení interiéru – přímé a nepřímé světlo

Dnešní moderní doba nám nabízí spoustu možností jak si vylepšit svůj domácí interiér. Jedním z důležitých prvků v této oblasti je bezesporu kvalitní a dobře zvolené osvětlení interiéru.

Správné a účelné rozmístění světelné techniky není vždy jednoduchá záležitost, a pokud si s touto problematikou nevíme rady, může nám pomoci například bytový architekt.

Přímé a nepřímé světlo

Lidské oko vnímá jak přímé, tak i nepřímé světlo. Při pořizování svítidel věnujte zvýšenou pozornost zejména nepřímému světlu, které naše oko vnímá coby odraz. Znamená to tedy, že různé plochy odrážejí světlo zpět v různých intenzitách, kdy například hladké plochy odrážejí světlo silněji než plochy strukturované, a světlé plochy silněji než tmavé. Platí, že v prostorách s malými okny, a tím tedy menším dostatkem denního světla, je lepší se vyvarovat tmavých barev.

Jak silné světlo zvolit

Při výběru osvětlení jde také především o to, abychom se v jednotlivých místnostech cítili příjemně, a proto myslete na správnou barvu osvětlení. Unavené oči po namáhavé a těžké práci těžko snesou bílé, ostré světlo, ale naopak teplejší, relaxační odstín. V místnostech jako jsou obývací pokoje, ložnice, nebo dětské pokoje, by měla být volena teplota osvětlení od 2700 do 3000 K (Kelvinů). Naopak pro pracovní prostředí, kuchyně, koupelny či WC je možné zvolit 4000 K – tedy neutrální barvu světla.

Teplota osvětlení

Barva světla v odpočinkové zóně

Většina lidí upřednostňuje teplou bílou barvu, která je vhodná zejména pro relaxaci a je jistě nejpohodlnější a nejpříjemnější. Tato barva je nejvhodnější pro obývací místnosti, ložnice nebo dětské pokoje.

Barva světla v pracovní zóně

Pro práci se nejvíce využívá barva denní bílá, označována také jako neutrální bílá. Tato barva dokáže nejlépe imitovat sluneční svit, a proto se nejlépe hodí v místnostech, kde se pracuje a je potřeba dobře vidět (kuchyně, pracovny nebo koupelny).

Pro aktivity, kde je potřeba, aby světlo bylo velice jasné, se hodí svítidla a žárovky se studenou bílou barvou. Tato barva dokáže podpořit koncentraci a méně unavuje oči. Hodí se tedy například při práci s počítačem. Využívá se například v ordinacích, laboratořích, kancelářích a dalších komerčních prostorách.

Už víte jaké barvy světla zvolíte?

Pokud si nejste jistí, můžete se obrátit na bytového architekta. Správnou volbou barevných tónů světla můžete proměnit atmosféru vašich místností a získat správné světlo pro jakoukoliv činnost. Jaké barvy si tedy zvolíte pro váš interiér, záleží především na vaší volbě.

Jak správně rozmístit světla se můžete dočíst také v našem článku zde.

Komentáře