Novostavba – začínáme projektem

studie novostavby

Každá novostavba je výzvou. Je to začátek velké věci a jejím cílem je spokojené bydlení. A řekněme si narovinu, že to není malý cíl, proto záleží na všem, včetně plánování a příprav na úplném začátku.

Novostavba – co si uvědomit a na co nezapomenout

Kolik vás bydlí doma dnes? Je možné, že někdo přibude? Může to být nově narozené miminko, partner vašeho dítěte, nebo váš rodič, o kterého bude třeba se časem postarat, případně třeba další domácí mazlíček. Pokud je nějaká z těchto možností reálná, pak popřemýšlejte nad tím, jestli je dům, který stavíte dostatečně velký pro všechny. Novostavba se obyčejně hned nepřestavu.

Možná se už počet členů vaší domácnosti měnit nebude, případně číslo klesne, protože se od vás v budoucnu odstěhují vaše dospívající děti. Pak se zkuste zamyslet nad tím, jestli za delší dobu nebude váš dům až zbytečně velký a vy nebudete zatěžováni jeho úklidem a zbytečně vysokými náklady spojenými s jeho provozem. Novostavba se tvoří s myšlenkou na budoucnost.

Na co u novostavby nezapomenout?

Pokud plánujete malý dům s ohledem na finance, pak určitě zvažte dispozici dětských pokojů. Když budou mít děti vyřešené soukromí, vyhnete se zbytečnému dusnu a napětí, které často vzniká právě s ohledem na nevyřešený osobní prostor. Budete tak moci i v budoucnu společně žít v mnohem větším souladu a spokojenosti.

Pokud stavíte velký dům, pak ho koncepčně připravte tak, aby ho bylo výhledově možné rozdělit na dvě nezávislé bytové jednotky. Takovou změnu pak oceníte nejen vy, ale třeba právě vaši rodiče, nebo potomci. Další a vůbec ne špatnou variantou je i její pronájem, což pro vás může znamenat nemalé finanční přilepšení.

Jaké jsou tradiční priority bydlení? To si můžete přečíst v našem blogu příští týden. Zatím jsou k přečtení alespoň naše starší články.

A jak spolupracujeme s klientem na novostavbě my?

Obyčejně už od stadia přípravy projektové dokumentace. Podívejte se na naše služby!

Vaše architektka funkčních interiérů Eva

Komentáře