Otevření dětské skupiny pro děti policistů v Praze

Díky spolupráci Městské policie hl.m. Prahy a studia Evalofa vzniklo v Praze jedinečné místo pro děti jejich zaměstnanců. Dětská skupina nabízí nejen bezpečné prostředí pro hru a učení, ale také inspirativní design a moderní vybavení.
Otevření dětské skupiny se uskutečnilo 30. září 2024.

Proč zřídit dětské skupiny?

Předškolní vzdělávání je základem pro budoucí rozvoj každého dítěte. Kvalitní prostředí, které podporuje jejich fyzický, psychický i sociální růst, je nezbytné. Bohužel, mnohé školky v České republice zápasí s nedostatečnou kapacitou a zastaralým vybavením. Stavba nových, moderních zařízení je proto nutností, abychom zajistili našim nejmenším občánkům to nejlepší možné startovací místo do života. Navíc výhodou dětské skupiny oproti tradiční školce je věk dítěte, protože do dětské skupiny je možné umístit děti mladších 3 let.

Plánování a příprava dětské skupiny

Při plánování nové dětské skupiny je klíčové definování její kapacity, věkové skupiny dětí, a případné specifické potřeby (např. děti se zdravotním znevýhodněním). Nový prostor dětské skupiny pro zaměstnance Městské policie hl.m. Prahy umožňuje být svým dětem na blízku a jednoduše tím řeší také otázku Kam své dítě umístit, když se vracím do práce i před třetím rokem dítěte?

Dostali jsme zelenou a mohli začít na projektu nové dětské skupiny pracovat.

Realizace stavby

Barevnost a téma je “Dětské hřiště”

Jemné odstíny podporují klid a soustředění dětí, proto jsme je zvolili pro dětský prostor.

Protože dětská skupina slouží Městské policii hl.m. Prahy bylo téma hned jasné “koncept dětského dopravního hřiště”

Vybavení dětské skupiny je z přírodních materiálů jako dřevo, které je příjemné na dotyk a podporuje zdravé prostředí.

Dominantou hrací zóny je velký semafor, kolem kterého děti mohou jezdit na odrážedlech, učit se správným pravidlům při přecházení silnice, tak i na silnici.

Foto: Kristýna Černá

Nábytek a vybavení

Nábytek je přizpůsobený věku dětí, tak aby dosáhli, kam potřebují. Důležité jsou také úložné prostory, např. ve vysokých skříních jsou umístěné skládací postýlky. Vzhledem k tomu, že jsme dětem chtěli co nejvíce přiblížit dětské hřiště, proto je nábytek nenápadně laděn v barvách šedá (silnice), červená/oranžová/zelená (semafor).

Foto: Kristýna Černá

Zónování prostoru dětské skupiny

Jsou vyčleněné různé zóny pro hraní, odpočinek, tvoření a učení. Zóny lze oddělit pomocí nábytku, barev, závěsů nebo různých podlahových krytin. Zóny jsou flexibilní a přizpůsobitelné různým aktivitám a věkovým skupinám dětí.

Dostatek osvětlení je základ

Dostatek denního světla je pro děti velmi důležitý. Na štěstí jsou v prostorách velká okna, která zajišťují dostatek denního světla. Také umělé osvětlení je dostatečně silné, doplní přirozené venkovní světlo v podzimních a zimních měsících, kdy je ráno ještě šero a odpoledne začíná brzy tma.

Dekorace a výzdoba

Výběr motivů je přizpůsobený věku dětí a podporuje jejich fantazii. Na zdech je dostatek místa pro výstavu dětských výtvorů, které dodají prostoru osobní atmosféru, kde se děti budou cítit příjemně.

Dětské toalety a koupelna

Dětskou koupelnu a toalety jsme navrhli tak, aby byla pro děti snadno použitelná a splňovala standardy pro koupelnu pro dětskou skupinu. Koupelna je vybavená nízkými umyvadly, dětskými záchody, přebalovacím pultem a sprchou. Prostory jsou světlé a veselé, aby se děti cítily příjemně.

Stavba nové dětské skupiny je zodpovědná úloha, která vyžaduje pečlivé plánování a přípravu. Kvalitní prostředí pro děti je investicí do jejich budoucnosti.

Interiér dětské skupiny navržený studiem Evalofa

Studio Evalofa se při návrhu interiérů pro děti zaměřuje na vytvoření prostředí, které podporuje jejich přirozenou zvědavost a kreativitu. Používají přírodní materiály, živé barvy a hravé prvky, které dětem umožní objevovat a učit se prostřednictvím hry.

Od návrhu po realizaci – svěřte nám zařizování vašich komerčních prostor, ať už jde o dětskou skupinu, školku nebo kancelář. Zajistíme komplexní služby včetně vizualizace.
Neváhejte nás kontaktovat, Studio Evalofa.

Sledujte nás:

Komentáře