Jak ušetřit za vytápění

Ať se vám to líbí nebo ne, zima je skoro tady. Pokles teploty může znamenat nárůst nákladů v příštích několika měsících. Jak ušetřit na topení ve studených dnech, když ceny za vytápění jsou stále vysoké? Máme pro Vás 8 osvědčených tipů, jak zbytečně neplýtvat teplem.

1. Okna

Místo, kde teplo uniká nejvíce jsou okna. Pokud se Vám okna rosí a jsou starší než 15 let, pak je dobré zauvažovat nad novými okny. Věřte, tato investice se Vám za pár let vrátí.

Pokud okna jsou v dobrém stavu zkontrolujte před zimou těsnění okolo oken a to i zvenku.

Rámy jsou dobré? Můžete nechat vyměnit jen skla oken za nová, např. trojskla. Rozdíl je výrazný, chlad neprochází tolik do místnosti.

Jestli nic z toho už letos nestíháte, co pomůže jsou svíčky na parapetu. Zpříjemní atmosféru a ještě ohřejí okno. Svíčky na noc raději sfoukněte a nenechávejte hořet, když nejste doma. Řešení to ale není, po zhasnutí svíčky se okno opět ochladí.

2. Práh vstupních dveří

Zkontrolujte těsnost vstupních dveří a to zejména okolo prahu, popř. vyměňte práh za vyšší. Ano, je možné dát ke dveřím “hada”, ale to zase tak moc nepomůže.

3. Výměna starých spotřebičů, např. výměna bojleru

Mám bojler 20 let a už tam není tolik teplé vody jako kdysi? Ohřívací spirála v bojleru postupně degraduje, s výměnou bojleru za nový ušetříte mnoho výdajů.

  • Udrží teplou vodu déle.
  • Teplotu bojleru nesnižujte pod 60 stupňů Celsia.
  • Při výběru bojleru si zjistěte průměrnou roční spotřebu.
  • Není vždy pravda, že vyšší příkon znamená více peněz za provoz.

Podobné je to s výměnou kotle.

4. Zavírat dveře v chladných místnostech

V některých místnostech netopíme, pak zavírejte dveře mezi vytápěnou a nevytápěnou místností, udržíte tak teplo tam, kde trávíte většinu času.

  • V koupelně netopte, když tam nejste
  • Pokud máte sušičku prádla, využijete tím teplo ze sušičky k ohřátí místnosti.
  • Na WC topit nemusíte, aspoň tam nestrávíte tolik času 🙂

5. Snížit teplotu

Dnes jsou běžně dostupné termostaty s nastavitelnou teplotou i časem. Pokud nejsme doma snížíme teplotu na 18 stupňů, hodinu před naším příchodem ji opět zvýšíme. V chladných dnech topte na 21-22 stupňů, vezměte si vlněné ponožky a teplou mikinu.

V případě podlahového topení nastavte teplotu na 20 stupňů.

Jak topit v noci? Topte na 18-19 stupňů, bude se Vám i lépe spát.

Další výhodou nižší teploty je i přechod ven do chladného počasí, přechod teplot není tak výrazný.

6. Záclony, závěsy a koberce

Záclony na oknech izolují, sice jen málo, ale vše se počítá. Pokud máte pod oknem radiátor pak by délka záclon i závěsů měla být nad radiátor. S ránem závěsy roztáhněte a noc, když slunce zapadá, závěsy zatáhněte. Do obýváku přidejte koberec, ideálně přírodní; např. koberec z vlny má skvělé izolační vlastnosti.

7. Větrejte

Zní to divně že? Je mi zima a do toho mám větrat? Do místnosti se dostává mnoho páry (z vaření, dýchání, sušení prádla). Otevřete na 5 min okna (celá, nikoli jen větračky), vlhkost se dostane pryč a vzduch v místnosti lépe ohřeje.

8. Teplé nápoje

Pijte teplé nápoje, zahřejí a ještě udržíte pitný režim.

Závěrem

Ze zkušenosti mohu říci, že tyto tipy mohou snížit spotřebu až o 30% a to je při dnešních a bohužel do budoucna asi i neměnících se cenách za energie výrazná částka. Když se budete řídit těmito tipy, investice se Vám za pár sezón vrátí.

Zdá se Vám, že téma “Jak ušetřit na vytápění” nemá s designem nic společného? Opak je pravdou. Studio Evalofa se nezaměřuje pouze na design, ale především na funkčnost a to nejen interiéru. Řešíme velikost místností i rozmístění vytápění. Dokážeme nejen vyměnit podlahu, ale také instalovat podlahové vytápění či vhodně rozmístit topné panely. Rozsah rekonstrukce závisí na Vás, kdy pro nás nic není nemožné.

Další článek zaměříme na typy vytápění a jejich design.

Studio Evalofa bytový architekt Praha a Středočeský kraj (Jílové u Prahy, Týnec nad Sázavou, Neveklov, Benešov, Vlašim, Sedlčany, atd..)

Komentáře