Jak pracovat s architektonickou studií

Jak pracovat s architektonickou studií, aby se nám dobře bydlelo

Mít účelné a útulné bydlení bylo nebo je cílem a snem každého z nás. Když přijdeme domů, chceme se tam cítit uvolněně a v bezpečí. Očekáváme také určitý komfort a prostor, ve kterém se můžeme radovat, tvořit, společně se bavit, ale i relaxovat a nabírat síly. Když řeším bydlení se svými klienty, využívám k tomu architektonickou studii. Abych vám přiblížila, jak s architektonickou studií pracuji, co vše se řeším, zohledňuji a plánuji, budu se ji alespoň ve zkratce a srozumitelně snažit popsat v pár následujících odstavcích a bodech.

byt 2+kk pro mladý pár

Zmapuji dům jako celek

Pokud zpracovávám architektonickou studii na dům, neobejdu se bez řešení jeho dispozic. Projdu celý dům a mapuji si všechny možné průchozí trasy. Dělám si tak celkový obrázek o možnostech, které dům poskytuje a kterých by šlo třeba více využít nebo vybudovat. Zajímá mě, jestli se do jednotlivých místností dostanu přímo z chodby, nebo jsou vzájemně propojeny a je třeba nejprve projít dalším pokojem atd. U místností, kde se nejen schází více lidí, ale také se tam třeba pracuje, typicky třeba kuchyň, se snažím docílit kompaktního prostoru. Cílem je vytvoření dostatečného místa a přirozeně propojit pracovní prostor s jídelním stolem.

Úložné prostory jsou třeba

Další součástí studie jsou úložné prostory. Čím víc, tím líp. Provizorní řešení zůstává roky a dostáváte se do provozní slepoty, proto je lepší dostatečný úložný prostor navrhnout hned než počítat s tím, že se to časem nějak vyřeší. Ložnice, koupelna, ale i předsíň jsou ideálními místy, kde je jich třeba vždy. Uvědomte si, kolik prostoru ve skříních potřebujete dnes. Ať už se jedná o oblečení, bundy, kabáty, ložní prádlo, ručníky, drogerii, boty, ale i knihy, nebo třeba sportovní potřeby. Lidé se paradoxně začínají o úložné prostory zajímat nejvíce v době, kdy zjistí, že jich nemají dostatek a to může být trochu pozdě.

Nezapomínám ani na další řešení jednotlivých místností. Vím, co je pro kterou místnost plusem a to aplikuji v praxi. Určitě preferuji následující řešení:

1) Oddělené zádveří

Poskytuje totiž vítaný prostor pro komfortní oblékání víc než jedné osoby.

2) Velké ložnice dětem

Rodičům stačí menší se šatnou, tak to prostě funguje.

3) Obývací pokoj = obdélník

Určitě se vždy se lépe řeší obývací pokoj ve tvaru obdélníku.

4) Obývák s kuchyní propojit nebo ne

Každý preferuje něco jiného, pečlivě zvažte pro a proti.

5) Jídelní stůl

Velká rodina by měla mít dostatečný prostor na jídelní stůl.

6) Schodiště

Pokud to jde, pak vždy schodiště s denním světlem.

7) Funkčnost kuchyně

Žádný zbytečný pohyb, vše by mělo být po ruce, potraviny, úložné prostory, návaznost na jídelní stůl.

8) Funkce obývacího pokoje

Má jich hned několik, je třeba dostatečný prostor sedací soupravou počínaje, herním místem pro děti konče. Plánované místo pro televizi, pracovnu, koutek na čtení, cvičení, místo pro skládání puzzle s dětmi, místo pro odpočinek, domácího mazlíčka atd.

9) Koupelna

Záleží, zda je pro mladé lidi, lidi s dětmi, seniory. Vana, nebo sprchový kout, speciální úpravy pro seniory, prostor pro pračku a sušičku, topení, ručníky, drogerii, umístění zrcadla s ohledem na děti atd.

Cílem je nezapomínat ani na zdánlivě nedůležité detaily, využít dlouholetých zkušeností a vytvořit bydlení, které je pro klienty za odměnu.

Pokud se chytáte stavět a ještě trochu tápete s dispozicí, neváhejte se na nás obrátit info@evalofa.cz. Naši zkušení architekti s Vámi dispozici prodiskutují a navrhnou změnu v návrhu, tak aby byla více funkční, protože každý metr se počítá. Inspiraci můžete nabrat v našem video kanálu na youtube Evalofa nebo na webu. Tým Evalofa.

Komentáře