Jak na ložnice?

ložnice

Co je funkcí ložnice asi není potřeba nikomu dlouze vysvětlovat, ale skutečně víme, jak tento velmi důležitý prostor uspořádat a následně využívat, aby opravdu plnil svůj prvotní účel? Pro začátek bychom si měli připomenout že se jedná o tu část obydlí, a je jedno zda domu či bytu, kde průměrný uživatel tráví nejvíce času při svém pobytu doma. O ložnicích jsem mluvila v rozhovoru pro český rozhlas, který si můžete poslechnout online.

Základní funkcí je samozřejmě odpočinek, relaxace, regenerace a samozřejmě důležitý a prvotní prostor pro intimitu. V ideálním případě by to mělo býti asi vše, nicméně do ideálu bydlení má většina lidí daleko.

Dispozice Ložnice

Středobodem ložnice je samozřejmě postel. Podle jejího umístění se řeší celková dispozice pokoje. Pokud je to možné, postel umístěte čelem ke zdi, aby byla volně přístupná z obou stran. V menších prostorech pak může být postel situována ke zdi delší stranou, není to optimální řešení. Prostorovým umístěním postele se podrobně zabývá učení feng-shui, ale to je na samostatný článek.

Postel

Výběr tvaru a velikosti postele je na Vaší úvaze. Je to věc osobního vkusu, finančních možností a dalších, třeba i zdravotních faktorů. Měl by korespondovat s velikostí místnosti. Je to základ, od kterého se bude odvíjet veškeré další uspořádání, tedy rozmístění skříní a jejich vzhled, umístění doplňků a osvětlení atd. Volit můžeme mezi mnoha materiály. Klasikou jsou postele dřevěné, kovové a čalouněné. U těch posledních se ale připravte na poněkud složitější údržbu – luxování, tepování. Neméně důležité je i samotné provedení těla postele. Vybrat si můžeme mezi klasickou konstrukcí s nohami, jistou nevýhodou je nutnost pravidelného úklidu takto vzniklého prostoru. Polemizovat též můžeme zda je plusem či mínusem využívání plastových boxů, kontejnerů a vaků. Z těchto důvodů je pak možná lepší volbou postel konstuovaná rovnou jako úložiště. Tedy postel s tzv. soklem který prvoplánově vytváří nový uzavřený úložný prostor. Odpadá nám tím třeba problém s ukládáním peřin.

Matrace

Alfou a omegou dobrého spánku a odpočinku je výběr matrace. Osobně se domnívám, že ideální rozměr spací plochy pro dvě dospělé osoby je 200×180 cm, pokud to prostor umožní. Též doporučuji dvě oddělené matrace. A to jak z důvodu manipulace, tak i pro klidný a nerušený spánek partnera, nebudete s ním hýbat, pokud v noci opouštíte  společné lůžko.

Jaké matrace jsou v kurzu?

V současné době jsou nejoblíbenější matrace z různých moderních pěn, které jsou uzpůsobeny podle výšky, hmotnosti a zdravotního stavu uživatele. Výrobci nazývají tyto pěny různými názvy, nicméně princip je stále stejný. Další variantou jsou matrace pružinové, to je záležitost především amerických výrobců. Specialitou jsou pak futony pro příznivce přírodních materiálů, gelové matrace, biopěny atd. Samotný výběr matrace je věcí specifickou, relativně složitou i finančně náročnou. Jednoznačně doporučuji využít pomoci některé ze specializovaných firem, opravdu si dnes můžete vybrat. Pamatujte, že dobrý prodejce si je vědom, že matraci nevyzkoušíte za půl hodiny, ale dá Vám přiměřený čas na její vyzkoušení a možné vrácení.

Kam s matrací?

Matraci pak musíte umístit na rošt. Na výběr máte klasický , a to jak dřevěný (z prkýnek) nebo plastový (lamely), případně polohovací, a to jednak mechanicky nebo motorově. Zde zvažte reálné využití, využívá se samozřejmě především pro zdravotně postižené uživatele. Každopádně výhodou je rošt výklopný, který umožňuje využití prostoru uvnitř postele.

Úložné prostory

Skříně by měly býti pokud možno uzavřené, mohou mít vlastní osvětlení ovladané senzorem, případně vypínačem. V době nepřeberného výběru specifických světel a technologie LED osvětlení by to neměl býti velký problém. Ideálním řešením pro všechny úložné prostory je jejich výroba na míru. Tím se celý prostor sladí a není roztříštěn. Umožní to i nejlepší využití prostoru – skříně od země až po strop, možnost ideálního rozvrhnutí potřebných sekcí – police, ramínka, šuplíky. Ideální je samozřejmě samostatná šatna.

Osvětlení

Osvětlení je jeden z nejdůležitějších faktorů kvalitně zařízené ložnice. A to jak s aktivním osvětlením, tedy výběrem a rozmístěním světel, tak i naopak s potlačením nadměrného venkovního světla. Pokud se týká samotného uspořádání osvětlení, je ideální doplnit hlavní světlo “čtecími” lampičkami a nezapomenout na ovládání veškerých zdrojů světla z místa odpočinku. Nezapomínejme, že zárukou opravdu kvalitního spánku je tma. Použijte v ložnici zastínění s funkcí “blackout”, ať už ve formě závěsů nebo rolet. Zabrání pronikání nechtěného světla z venku a samozřejmě omezí i možný hluk pronikající do místnosti. Celkové osvětlení ložnice by mělo být tlumené.

Podlaha

S úklidem pak samozřejmě souvisí volba podlahové krytiny. Pokud máte možnost volte podlahu teplou – dřevo, koberec (celoplošný, kusový), teplá plovoucí podlaha atd. Dlažba patří do jižních zemí, případně do jiných prostor našeho obydlí.

Barvy ložnice

Bílá ložnice

Doporučuji nepodceňovat ani výběr barev. Je to věc jednak osobního vkusu a na každého mohou barvy působit jinak. Na internetu je mnoho odborných článků, které se tomuto tématu věnují. Většina lidí do preferuje barvy tlumené, popřípadě klasickou bílou, ta se však doporučuje změkčit akcenty pastelových barev. Příznivé jsou barvy zemité až tmavé, rušivě pak mohou působit velké plochy červené a oranžové. Pokud bez nich neumíte žít doporučuji je použít pouze lokálně. Třeba na doplňcích.

CO DO LOŽNICE PATŘÍ A CO NEPATŘÍ

Největší chybou pak bývá umístění televize do ložnice. Používání tohoto zařízení v místě určeném pro spánek nepřispívá ke kvalitnímu spánku, narušuje intimitu prostředí, má neblahý vliv na zdravotní stav labilnějších osob. O možnosti zcela zbytečných konfliktů mezi partnery ani nemluvě. Naopak, i v dnešní době elektronických čteček, je krásnou dekorací knihovna. A to jednak vizuálně, tak i obsahově.

Větším problémem však může být umístění tzv. pracovny. V dnešní době tedy pracovního stolu s počítačem či notebookem. Pokud je to opravdu nutné, není-li možné vytvořit pracovní prostor jinde v obydlí, je naprostou nutností oddělit tento od zbytku ložnice, a to jak vizuálně tak i vlastním osvětlením. Dnes už naštěstí není umístění pracovny v ložnici příliš obvyklé.

Co může být ložnicí?

Vycházejme z faktu, že naprosto optimální ložnici je schopen vybudovat pouze ten, kdo staví nově, zásadně přestavuje, vlastní dům nebo má to velké štěstí, že má tak velký byt, že není prostorově omezen. Ve všech ostatních případech jde o kombinaci ideálu a možností. Vždyť velká část populace nemá možnost řešit ložnici samostatně. Pak používáme vestavěná patra, spaní v obývacím pokoji atd. Chce to jen používat hlavu, přizpůsobit se svým finančním možnostem, zapátrat na internetu a odborných časopisech po zkušenostech ostatních a tím se možná vyvarovat některých zásadních chyb.

Zkuste odborníky

V neposlední řadě pak je možné využít spolupráce s odborníky, v dnešní době nekonečných možností je specialista často tou nejlepší volbou. Zařizování ložnice samozřejmě není žádné dogma. Je jen na Vaší úvaze, jak chcete žít, respektive odpočívat. Vždyť právě ložnice je prostor, který nesdílíte s většinou svých návštěv. Je to především zázemí Vaše a Vašeho partnera a je jen na Vás, jaké si ho uděláte.

O ložnicích se od nás můžete dozvědět ještě více tady.

Komentáře